Samo vozači na gubitku

Bez autora
May 26 2011

Prodaja dizela u Srbiji veća je bar za deset odsto u odnosu na benzine. Potrošnja tog derivata raste i u čitavoj Evropi, jer je i jeftiniji. Sve računice pokazuju da prostora za pojeftnjenje ima i na našim pumpama, i to čak deset dinara po litru. Vožnja na dizel bila je nekada isplativa, više nije. Naftaši na tom derivatu zarađuju od 20 do 25 dinara. Litar evrodizela košta od 125 do čak 139 dinara. Preko Drine cena je niža oko 25 dinara. Struktura cene pokazuje da i kod nas dizel može da pojeftini. Litar evrodizela sa transportom, kontrolom, troškovima skladištenja i carinom košta oko 59 dinara. Akciza je 37 dinara i sa PDV-om u državnu kasu ide oko 55 dinara. To je ukupno u veleprodaji oko 114 dinara. Znači da je i sa maloprodajnom cenom od 125 dinara zarada dobra, naročito kad se ima u vidu da i veleprodajne cene padaju.

Samo vozači na gubitkuPlaćamo najskuplji evrodizel u regionu. Vlasnici pumpi zarađuju i do 25 dinara po litru. Prostora za sniženje cena, bar kad je reč o evrodizelu, ipak ima i to čak za deset dinara po litru.

Prodaja dizela u Srbiji veća je bar za deset odsto u odnosu na benzine. Potrošnja tog derivata raste i u čitavoj Evropi, jer je i jeftiniji. Sve računice pokazuju da prostora za pojeftnjenje ima i na našim pumpama, i to čak deset dinara po litru.

Vožnja na dizel bila je nekada isplativa, više nije. Naftaši na tom derivatu zarađuju od 20 do 25 dinara. Litar evrodizela košta od 125 do čak 139 dinara. Preko Drine cena je niža oko 25 dinara.

Struktura cene pokazuje da i kod nas dizel može da pojeftini. Litar evrodizela sa transportom, kontrolom, troškovima skladištenja i carinom košta oko 59 dinara.

Akciza je 37 dinara i sa PDV-om u državnu kasu ide oko 55 dinara. To je ukupno u veleprodaji oko 114 dinara. Znači da je i sa maloprodajnom cenom od 125 dinara zarada dobra, naročito kad se ima u vidu da i veleprodajne cene padaju.

"Što se tiče cena u maloprodaji, one automatski ne prate kretanje cena u veleprodaji iz razloga što postoje prethodne zalihe, zato što mi imamo slobodno formiranje cena i što je potrebno da prođe određeni period da bi one taj trend, koji imamo u veleprodaji, sledile u maloprodaji", rekao je Aleksandar Mileusnić iz "Petrobart Avije".

Dizel "pokriva" troškove

Domaći naftaši priznaju da cenom evrodizela namiruju gubitke koje imaju na drugim derivatima koje kupuju kod NIS-a. Međutim, u NIS-u podsećaju da sa prometnicima imaju komercijalne ugovore sa popustima. Stručnjaci upozoravaju da, iako je naftno tržišne otvoreno, utakmice nema.

"U maloprodaji toga za sada nemamo, ali ko bude prvi to uradio, on će, svakako, imati prednost nad ostalim učesnicima na tržištu", kaže Ljubinko Savić, savetnik za naftu i gas u Komori Srbije.

"Većina kopanija koje učestvuju na našem tržištu nije spremno dočekala ove uslove. Oni se nisu tehnički pripremili da ravnopravno sa većim učesnicima na tržištu učestvuju i da se bore za prodaju derivata po kurentnim cenama", kaže Savić.

Pojedini naftaši se žale da im je promet opao. Međutim, u Ministarstvu finasija potvrdili su RTS-u da priliv sredstava od prodaje derivata u budžetu nije smanjen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik